Переможці конкурсу «Мій здоровий ланч» завітали до Києва, щоб дізнатись більше про раціональне харчування

2 березня, Київ. Троє учнів, які стали переможцями конкурсу «Мій здоровий ланч», побували у Центрі громадського здоровя МОЗ України та приготували корисні страви на майстер-класі.

Майже місяць тому Кирилова Евеліна, Кондратенко Роман та Вахненко Ксенія розробили корисний рецепт шкільного ланчу, зняли відеоролик і отримали найвищі бали серед 218-ти учасників. Переможців конкурсу «Мій здоровий ланч» організатори запросили на зустріч до Києва, щоб розповісти про здорове харчування та познайомити з експертами у цій сфері.

У Центрі громадського здоров’я МОЗ України зі школярами поговорили про безпеку харчування та користь окремих продуктів, і все це – в інтерактивній формі. До вікторини долучились й інші учасники програми «Healthy Schools: заради здорових і радісних школярів»: учні, вчителі і навіть батьки перевіряли свої знання з раціонального харчування.

 «Нам дуже сподобалась вікторина. І діти, і батьки відчули справжній азарт. Дізнались багато нового про звичні продукти, про безпеку харчування. Для нашої сім’ї – це стимул підтримувати здоровий спосіб життя», – говорить  тато переможниці, Кирило Кирилов.

Гру зі здорового харчування розробляли для учасників Ольга Донцова та Олеся Сак, експертки Центру громадського здоров’я МОЗ України.

Здобуті знання учасники застосовували на кулінарному майстер-класі від Лілії Олійник, засновниці лаунж кафе здорового харчування «ILive». Лілія розповіла, що у немовлят добре розвинуті смакові рецептори і діти отримують максимум задоволення від споживання продуктів. Проте з віком, через вживання великої кількості спецій, солі, цукру, наші рецептори стають менш чутливими і вся палітра смаку втрачається – і  насититись стає все складніше. Дідусі та бабусі  неохоче вживають фрукти, овочі.


«Я рекомендую батькам красиво оформлювати тарілку зі стравою. Додавати зелень та овочі. Яскраві кольори пробуджують апетит у дитини. Ефективно діють і «заборони» на корисні продукти: якщо дітям сказати, що ці шматочки гарбуза – тільки для дорослих, то цікавість точно візьме гору і вони скоштують продукт», –
розповідає Лілія Олійник.

На майстер-класі учні готували ягідний смузі, а також салат зі свіжою зеленню, фетою, в’яленими томатами та гранатом швидко і корисно. Такі страви школярі можуть готувати самостійно чи не щодня.

«Я сьогодні вперше скуштував смузі. Виявляється, його дуже просто робити. У нашій сім’ї за час програми з’явились нові традиції: не їсти після сьомої вечора, харчуватись відповідно до режиму дня, не вживати фастфуд. Думаю, приготування смузі теж увійде у звичку», – ділиться враженнями Роман Кондратенко, переможець конкурсу.

Переможці конкурсу отримали подарунки від організатора: ланчбокси та ланчбеги для того, щоб корисний ланч завжди був під рукою.

Довідка про програму «Healthy Schools: заради здорових і радісних школярів»

«Healthy Schools: заради здорових і радісних школярів» – унікальна соціальна програма, яка реалізується  Центром «Розвиток КСВ» за підтримки Mondelēz International Foundation. Програма має на меті сприяти розвитку здорового харчування, фізичних активностей та свідомого ставлення до власного здоров’я у понад 500 школах, залучивши 17 500 дітей по всій Україні протягом трьох років. Програми Mondelēz International Foundation впроваджені цього року у 10 країнах світу.

*Healthy Schools: транслітерація «Хелсі скулз», переклад – «Здорові школи»

*Ланч (анг. lunch) — прийом їжі опівдні; інше значення – упаковка з паперу, пластиковий бокс,  які містять перекус (фрукти, печиво, горіхи тощо.)

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply